Cyperské banky podľa plánu otvorili na poludnie svoje pobočky

28.03.2013 Celý región

Nikózia 28. marca (TASR) - Banky na Cypre dnes o 12. hodine miestneho času takmer po dvoch týždňoch otvorili svoje pobočky, ale pre výber a prevod peňazí platia prísne limity. Informuje o tom agentúra DPA.

Pred bankami sa krátko pred ich otvorením tvorili rady. Na poriadok pred klientskymi pobočkami dozerá polícia.

Cyperská centrálna banka zaviedla tvrdé obmedzenia pre pohyb financií v bankách, aby zabránila odlevu vkladov do zahraničia. Klienti na stredomorskom ostrove, ktorý je obľúbenou destináciou turistov z Európy, si tak môžu vybrať zo svojho konta maximálne 300 eur denne. Prevody peňazí do zahraničia a platby platobnými kartami v zahraničí sú obmedzené na 5000 eur na osobu a deň a pri vyššej sume je potrebné povolenie centrálnej banky. Kontroly sa budú týkať aj predaja nehnuteľností a exportných obchodov.

Cyperčania si pri ceste do zahraničia budú môcť zobrať maximálne 1000 eur v hotovosti. Termínované vklady sa nebudú dať predčasne vybrať. Obyvatelia ostrova, ktorí študujú v zahraničí, budú môcť dostať z domova štvrťročne maximálne 5000 eur na pokrytie svojich životných nákladov.

Prísne obmedzenia sa Cyperčanom nepáčia, ale podľa dnešného vyhlásenia Európskej komisie (EK) sú v súlade s európskymi zákonmi a vzhľadom na situáciu na ostrove sú ospravedlniteľné. Komisia ale zároveň vyzvala vládu v Nikózii, aby limity zrušila tak rýchlo, ako to okolnosti dovolia, a obnovila voľný pohyb kapitálu.


Cyperská burza zostane zatvorená, výbery obmedzené

Cyperská burza zostane aj dnes zatvorená na rozdiel od bánk, ktoré prvýkrát po takmer dvoch týždňoch otvoria svoje pobočky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Burza bude zatvorené aj cez sviatky, pretože systém medzibankových platieb v Európskej únii - Target2 nebude cez Veľkú noc v prevádzke. Na cyperskej burze sa naposledy obchodovalo 15. marca.
 

Vyberte región